Na jaren van plannen maken, nu doorpakken met een nieuwe autoverbinding

06-09-2017

geen reacties
  • Wat vindt de buurt?
Na jaren van plannen maken, nu doorpakken met een nieuwe autoverbinding

Onder het motto ‘je kan maar beter direct duidelijk zijn’ geeft Wilma Naaijer, voorzitter van de ondernemersvereniging Ebbingekwartier een stevig statement: “Voor de ontwikkeling van de stad moet de nieuwe autoverbinding met de oostelijke ringweg er gewoon komen”. Namens de ondernemersvereniging zit Naaijer nog even in een klankbordgroep die meedenkt over de plannen voor de Oosterhamrikzone. Binnenkort volgt Henk Scholten van Aas Architecten haar in die klankbordgroep op als vertegenwoordiger van de ondernemersvereniging. Wat wil ze de projectorganisatie nog meegeven?

“De nieuwe autoverbinding is voor de ondernemers in het Ebbingekwartier van groot belang”, stelt Naaijer. “Na jaren lang plannen maken is het nu tijd om door te pakken. De bereikbaarheid van het Ebbingekwartier komt steeds verder onder druk te staan. Eigenlijk zijn we met de auto alleen goed bereikbaar vanaf de Bedumerweg. Want met de herinrichting van de Diepenring wordt het er ook via die route niet beter op.” Dat is voor Naaijer reden tot zorg. “Er is veel geïnvesteerd in het Ebbingekwartier en Cibogaterrein. Het is een gebied met mooie speciaalzaken en een broedplaats voor kleine start-ups en creatieve ondernemingen. Dat zorgt voor reuring. Als die ondernemingen zich willen ontwikkelen, dan hoort daar een goede ontsluiting bij.”

Samen sterk

Naast voorzitter van de ondernemersvereniging is Naaijer eigenaar van woonwinkel ’t Binnenhuis in de Nieuwe Ebbingestraat. De winkel is een begrip in de straat en met 95 jaar één van de oudste winkels. Haar ouders namen de winkel in 1962 over van de toenmalige eigenaar. Naaijer staat sinds 2000 aan het roer. “Mijn vader was één van de oprichters van de ondernemersvereniging Ebbingekwartier. 

Het was een straat met vooral zelfstandig ondernemers en amper grote winkelketens. Eigenlijk net als nu. Hij vond dat de winkeliers zich moesten verenigen: samen sterk voor verbetering van de straat. Dat is volgens mij nog steeds zo. Daarom ben ik ook actief in de ondernemersvereniging. Want wil je iets bereiken, dan moet je van je laten horen.”

Een ander geluid

Naaijer zit namens de ondernemersvereniging in de klankbordgroep om een ander geluid te laten horen: “Ik hoor en lees vooral over bewoners en bewonersorganisaties die tegen de plannen voor de nieuwe autoverbinding zijn. Begrijpelijk misschien als je straks veel meer auto’s voor de deur langs krijgt. Maar het belang van deze autoverbinding is veel groter, groter dan dat van enkele straten. Het gaat om de ontwikkeling van het hele oostelijke stadsdeel tot de binnenstad aan toe. Willen we met Groningen vooruit, dan is zo’n ingreep nodig.”

Probleem aanpakken

“En ja, natuurlijk is de aansluiting op de oostelijke ringweg ook belangrijk voor het UMCG”, zegt Naaijer. “Dat wordt door tegenstanders vaak als tegenargument aangevoerd. Ik denk dan: Nou en, wat maakt dat nu uit? We moeten juist willen dat het UMCG midden in de stad blijft. Daar hebben we met elkaar baat bij. Het is alleen wel zo dat we echt iets aan de verkeersoverlast moeten doen. Want het verkeer staat inderdaad te vaak vast op de Petrus Campersingel. Je merkt aan het oponthoud direct of het bezoekuur is of dat er een belangrijk congres wordt georganiseerd. De nieuwe autoverbinding is daar de oplossing voor.”

Mooier, prettiger en gezelliger

In het gesprek met Naaijer gaat het veel over de nieuwe autoverbinding. Al is dat maar een onderdeel van de totale aanpak van de Oosterhamrikzone. Naaijer: “hoewel de autoverbinding misschien het meest in het oog springt, gaat het ook om een flinke verbetering van de openbare ruimte. Dat is nodig ook. Je ziet dat er nu volop geïnvesteerd wordt in woningbouw. Dan kan de openbare ruimte niet achterblijven. Daar is echt heel iets moois van te maken. Ik hoop echt dat we met elkaar tot een oplossing komen waarbij de Oosterhamrikzone een prachtige entree van de stad wordt. En voor wie denkt dat dat niet kan, vergelijk de Ebbingestraat en het Boterdiep van nu eens met de situatie van een paar jaar geleden. Je ziet wat investeren in een gebied kan doen. Het is er mooier, prettiger en gezelliger. Dat gun ik de Oosterhamrikzone ook.”

Meer nieuws

Bekijk nieuwsoverzicht

Reacties

Nog geen reacties

Laat een reactie achter
  • Wordt niet openbaar gemaakt